Бавно убиват една от атракциите на зимна Варна - става въпрос

...
Бавно убиват една от атракциите на зимна Варна - става въпрос
Коментари Харесай

Във Варна хранят лебедите с... хляб СНИМКИ

Бавно убиват една от атракциите на зимна Варна - става въпрос за скандинавските лебеди, които в края на предходната година се завърнаха по крайбрежието на града.

Известно е, че белите птици идват от Северна Европа, където захлаждането настава по-рано, а обичаното им място за зимуване е в региона на Втора буна на варненския плаж.

Красивите и изящни лебеди са наслада за варненци и гостите на града, само че някои от тях ги убиват постепенно, като ги хранят с гризини, солети и тесто - това може да провокира задушаване.

" Лебедите (и другите диви животни) въобще не би трябвало да се хранят с самун. Те го обичат и ще го изядат, само че не е здравословно за тях, а тъпченето с самун лишава апетита им за това, което би трябвало да ядат. Храненето на водоплаващи птици с самун е като да дадете на децата си огромна торба бонбони вместо уравновесена вечеря ", това написа в обществената мрежа Рей Гонзалес.

Лебедите се хранят с растителна и животинска храна, която търсят на дълбочина до метър, метър и половина. Едни от обичаните им лакомства са суровите царевични и пшеничени зърна, които те похапват на драго сърце.

" Може също да яде дребни безгръбначни във водата и да добавя диетата си с някои инсекти. Храни се също с мекотели, ракообразни и ларви на водни инсекти ", добавя Гонзалес.

Гонзалес внася тези уточнения, тъй като единствено преди дни е забелязал хора, които хвърлят самун на лебедите.



" Възможно е отдел Околна среда към община Варна с 2-3 плаката на Офицерския плаж, където се събират тези птици през зимата, да понижи тази доста нездравословна процедура измежду доста поданици на града и задгранични туристи, които посещават мястото ", споделя мъжът.

Той отбелязва, че е подал сигнал в Община Варна. Междувременно сигнали за ранени или бедстващи животни могат да се подават и на Зеления телефон на Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Лебедите остават на варненския плаж до късна пролет, когато още веднъж отлитат на север.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР